Proiect cultural în Grădina Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea

impartaseste cu prietenii
„Magic Garden”, un proiect inedit în România, va transforma Grădina Palatului Episcopal Romano-Catolic într-o lume de poveste cu ajutorul instalațiilor artistice multimedia interactive.

În perioada septembrie – octombrie 2022 Grădina Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea va găzdui evenimentul „Magic Garden”, un proiect care își propune dezvoltarea unor instalații multimedia care să pună în valoare locația, contribuind la dezvoltarea audienței artelor multimedia și a patrimoniului cultural. Proiectul este implementat în parteneriat Româno-Norvegian, fiind finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Inițiatorul proiectului este Asociația Why Not Us (Asociația De Ce Nu Noi), o echipă cu istoric bogat în organizarea de evenimente producții de instalații artistice, atât decorative cât și interactive. Echipa de proiect este formata din: manager de proiect – Constantin Covaliu, marketing manager – Bianca Szocs, organizator evenimente – George Ciprian Apostu, consultant artistic – Ionut Lucian Rusu, director artistic – Cornelia-Alina Borza. Locul ales pentru ediția de debut a Magic Garden este Grădina Palatului Episcopal Romano-Catolic, datorită potențialului său extraordinare de mare și a deschiderii spre inovație și abordări moderne a administratorilor acestui de a colabora, cât și de a promova locul către publicul larg.

Obiective

Obiectivul general este dezvoltarea unor instalații multimedia care să pună în valoare Grădina Palatului Episcopal Romano-Catolic, contribuind la dezvoltarea audienței artelor multimedia și a patrimoniului cultural.

Prin acest proiect se propune promovarea diversității culturale prin intermediul a 12 instalații artistice și multimedia realizate de 3 artiști din NO și 5 din RO care pun în valoare Grădina Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea pe perioada expoziției Magic Garden

Citește și: Cel mai nou showroom de mobilă și accesorii de lux, deschis la Târgu-Mureș

Alt obiectiv este facilitarea accesului la artă multimedia și promovarea inovativă a patrimoniului cultural local în rândul a 3.000 de spectatori din Oradea și județele adiacente prin intermediul unui eveniment special în perioada Septembrie – Octombrie 2022.

De asemenea, proiectul își mai propune facilitarea transferului de cunoștințe și expertiză între entitățile și artiștii din RO și NO prin intermediul a 3 coproducții, 1 schimb de experiențe și 1 training pentru 5 lucrători culturali pe perioada proiectului.

Activități în proiect

În cadrul proiectului, se vor realiza 6 instalații artistice statice, cu caracter decorativ și 6 instalații multimedia interactive, care folosesc tehnologii moderne, precum realitatea augmentată sau tehnologia kinect.

Instalațiile artistice vor fi prezentate sub forma unui tur ghidat, care va fi disponibil publicului larg în fiecare seară timp de 30 de zile. Din tur vor mai face parte 8 actori cu rol de ghizi, care vor imita personalități istorice care au avut legătură cu spațiul. Experința participanților va fi completată de 8 spectacole de artă stradală.

Magic Garden este realizat în parteneriat cu Christian Westblikk, un antreprenor cultural din Norvegia, care va găsi artiști din Norvegia, va intermedia relația acestora cu solicitantul și va susține un workshop în România pentru echipa de implementare. Valoarea totală a finanțării este de 965.505.78 lei, (aproximativ 200.000 de euro) din care 820.679,91 lei este finanțare nerambursabilă din SEE (aproximativ 190.000 de euro), iar 144.825,87 RON – Finanțare nerambursabilă din bugetul național . Perioada de derulare a proiectului este de 8 luni. Magic Garden este un proiect organizat de Asociația Why Not Us, finanțat în cadrul Programului RO-CULTURA în parteneriat cu Episcopia Romano Catolică de Oradea și a PS László Böcskei.

impartaseste cu prietenii
ȘTIRI & INSPIRATIE

Mai Multe Articole.