Dezbaterea privind promovarea patrimoniului cultural prin mijloace specifice noilor media

impartaseste cu prietenii

În 26 septembrie 2022 a avut loc dezbaterea cu tema ”Promovarea patrimoniului cultural prin mijloace specifice noilor media”, în cadrul proiectului Magic Garden, care s-a bucurat de prezența reprezentanților mai multor instituții administrative și de cultură din Oradea.

Din partea organizatorului a fost prezent Alin Popa, directorul tehnic și light designerul Magic Garden, care a prezentat în câteva cuvinte proiectul, subliniind ideea de la care a pornit, și anume aceea de a pune în valoare obiective de patrimoniu prin mijloace moderne, care să se adreseze în egală măsură copiilor și adulților.

Rolul acestor noi forme de expresie este acela de a atrage publicul, în special cel tânăr spre obiective culturale care până acum nu au fost popularizate prin mijloace de acest fel, dar și de a oferi posibilități noi de exprimare și cunoaștere. Ideea a fost susținută de mai multe persoane din cele 20 prezente. S-au dezbătut apoi mai multe subiecte legate de tema propusă.

Câteva dintre ideile exprimate au fost:

  • Importanța utilizării noilor media în promovarea obiectivelor de patrimoniu și beneficiile care decurg de aici.
  • Importanța înființării unui grup de lucru în care sa se exprime nevoile și ideile diferitelor entități culturale din Oradea, în încercarea de a găsi modalități de colaborare și dezvoltare de proiecte inovative.
  • Necesitatea implicării la nivel național a instituțiilor abilitate (Ministerul culturii, Ministerul muncii) în susținerea unor proiecte de acest gen, prin găsirea de finanțări și prin formarea unor specialiști în domeniu. În acest moment există o lipsă de personal cu suficiente cunoștințe în noile media care să poată susține proiecte de promovare prin mijloace actuale, iar instituțiile de cultură sunt subfinantate.
  • Importanța unei atitudini deschise și colaborative a instituțiilor de cultură. A fost lăudată deschiderea Episcopiei Romano Catolice din Oradea de a trece dincolo de canoanele bisericii și de a răspunde pozitiv invitației de a găzdui un proiect inovativ. În același timp s-a subliniat ideea ca sunt prea puține resurse în zona culturală pentru a ne permite să fim individualiști, și-n același timp, în Oradea sunt suficiente obiective culturale și de patrimoniu încât să fie loc pentru și mai multe inițiative.
  • Dorința de colaborare și dezvoltare de proiecte exprimată de unii dintre reprezentanți, de exemplu Fundația Oradea Heritage, Teatrul Szigligeti, Facultatea de Arte.
  • Importanța implicării studenților și elevilor în astfel de inițiative, prin intermediul unor parteneriate cu instituțiile de învățământ, ca de exemplu Facultatea de Arte sau Liceul de Arte, fie prin proiecte de voluntariat, fie prin apeluri de proiecte care să le permită să își exprime ideile și creativitatea.
  • Implicarea publicului în dezvoltarea proiectelor culturale, nu doar prin acte artistice interactive, ci și prin dezvoltarea unei mentalități conform căreia actul de cultură este un produs pentru care se plătește un bilet. La fel de importantă este urmărirea reacțiilor publicului și culegerea de feedback din partea lui pentru îmbunătățirea proiectelor.
  • Au fost împărtășite cateva din acțiunile deja existente în Oradea. De exemplu, Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Bihor a folosit pentru promovarea celor 5 obiective pe care le administrează panouri interactive și video mapping, dar sunt deschiși și își doresc să diversifice pe viitor atât promovarea onsite, cat și online. S-au oferit exemple de muzee din străinătate care pe lângă exponatele fizice prezentate au mai multe exponate prezentate in realitatea virtuala.
  • Un alt exemplu a fost oferit de Teatrul Szigligeti care funcționează într-o clădire istorică, și care a avut mai multe inițiative de atragere a publicului, în special tânăr. Una dintre ideile exprimate de reprezentanții instituției a fost că se pot folosi de instalațiile de lumină și cele digitale nu doar pentru promovarea clădirii, ci și în actul artistic în sine.
  • O altă concluzie a discuțiilor a fost că există o îmbinare fericită între arta clasică și cea contemporană, care poate fi utilizată în promovarea culturii și patrimoniului. Un exemplu este chiar proiectul Magic Garden, în care pe lângă luminile și instalațiile care atrag privirile vizitatorilor este implicată arta scenică, tururile ghidate avand o poveste și actori care să îi dea viața. O poveste spusă într-o formă atrăgătoare rămâne mai ușor și pentru mai mult timp în mintea vizitatorului și acest lucru poate aduce beneficii pe termen lung. În exemplul Magic Garden, chiar dacă publicul a mai vizitat până acum Palatul și grădinile sale, în povestea spusă au aflat detalii despre personaje istorice și și le-au putut imagina mai ușor trăind în aceste locuri. Astfel, noile media ajută la o mai ușoară imaginare a istoriei, dar în același timp oferă și un cadru de introspecție și cunoaștere de sine. Instalația camera oglinzilor îți oferă posibilitatea de a te vedea tu pe tine într-o altă culoare, așa cum a subliniat una dintre participantele la dezbatere.
  • În susținerea ideii de îmbinare fericită a artelor s-a amintit de expoziția de pictură existentă în aceeași perioadă în Palatul Episcopal Romano Catolic și care poate veni ca o continuare a expoziției din exterior, prin utilizarea aceleiași culori și stimularea aceleași emoții
  • Muzica este un alt element important care atrage publicul și pot fi găsite modalități în care să se îmbine armonios cu lumina, proiecțiile digitale și alte forme de artă.
  • S-au discutat și aspecte tehnice ale expoziției Magic Garden, legate de costuri, riscuri, detalii tehnice ale proiecțiilor și s-au stabilit și întâlniri pentru a vizita regia tehnică, ca sursă de inspirație pentru alte proiecte.

Întâlnirea s-a finalizat cu o sesiune de networking, în care participanții au discutat individual și în grupuri mici despre posibilitățile de colaborare viitoare.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.

impartaseste cu prietenii
ȘTIRI & INSPIRATIE

Mai Multe Articole.